Списание "Борба-96"

Преди време се ширеше убеждението, че всички борци в България се занимават с рекет и незаконен бизнес. Идеята на Емил Манджаров, Бончук Андонов и Константин Моллов като дългогодишни спортни фотожурналисти бе да покажат, че не всички борци са такива, че борбата като спорт от години е национален и народен спорт, че има много почитатели. Достатъчно е само веднъж да посетите един празник на народната борба за да сте убедени завинаги в това. Пък и нали точно борбата е един от спортовете, който през годините е донесъл много спортна слава на България.

Borba4

Както се казва по-добре един път да видиш, отколкото десет пъти да ти разкажат. Появата на списание "Борба-96" на бял свят бе подкрепена тогава от почти всички големи търговски фирми на бивши спортисти - борци, въпреки наличието на някои разногласия и конфликти на интереси помежду им. Списанието бе нещото, което ги обединяваше. Освен с платени реклами в изданието, спонсорите и рекламодателите помагаха и в разпространението му. Официална подкрепа имаше и от Българската федерация по борба.

Освен многобройните снимки, в списанието намираха място и най-разнообразни материали, очерци, скици и информации, писани от най-добрите български спортни журналисти пишещи за борба и работещи за различни редакции. Главен редактор бе Владимир Памуков от вестник "Труд", а редактори - Румен Урумов и Борис Ковачев от вестник "Старт". Дизайн Борис Ачков, предпечат "Старт Прес" ЕООД, печат "Образование и наука" ЕАД. В списанието пишеха материали и много специалисти по борба като проф. Райко Петров, Цено Ценов, Лиляна Кънева, Соня Станчева и др.

Borba2

В съдържанието на списание "Борба-96" се включваха и постоянните рубрики: "Мила Родино", "Младата гвардия", "Олимпийски акценти", "Борбата на жените", "Тепих на младите", "Туш", "Почетна стълбичка" и т.н. В някои от броевете имаше и безплатна притурка, представляваща огромен плакат на някои от нашите шампиони, както и материали посветени на техните противници. Списание "Борба-96" бе представено и на олимпиадата в Атланта 1996. То бе разпространено и в международния пресцентър сред спортните журналисти, като брой №3 бе специално подготвен за това и с текстове на английски език.

Основно предимство на списание "Борба-96" бе, че обемът от 32 цветни страници позволяваше доста по-подробно и с много повече илюстрации да бъдат представени интересни теми свързани с борбата, за които в останалия спортен печат място не достигаше. Даже във вестник "Старт", който имаше специален пратеник - фотожурналист на игрите в Атланта 1996, не бе възможно да се публикуват толкова много снимки от един спорт, та макар и с олимпийски шампион, колкото имаше в специално посветения на олимпиадата в Америка брой №4 на списание "Борба-96" - над 50 снимки в един брой.

Borba3


 
Всички права запазени.
©2007Copyright. All rights reserved.