Големите звезди на българския спорт

в едно хилядолетие

Тази първа книга издадена от "Старт Фотопрес" ЕООД и "Едем-21" излезе от печат през 2002 г. в обем 335 страници. Книгата съдържа снимки на всички български медалисти от Олимпийски игри, всички български световни шампиони и носители на световни купи, както и други именити български спортисти, общо над 350 снимки и илюстрации. Текстовете в книгата са паралелно на български и английски език. Съставители и автори са Богдан Стефанов, Николай Недков и Емил Манджаров. Графичен дизайн Александър Алексиев, редактор Николай Рангелов, превод Димитър Вавов, предпечат Студио "Старт" и печат Издателска къща "Христо Ботев".

Големите звезди на българския спорт в едно хилядолетие

В подготовката на изданието участваха и Веска Георгиева - завеждаща библиотека и архив в БОК, Катя Иванова - директор и Юлия Михайлова - уредник в Музея на спорта в гр. София. В изданието са използвани снимки от Пресфото БТА, Фотоархив към Музея на спорта, Фотоархив на вестник "Старт", снимки от частни колекции, както и авторски снимки на фотографите: Петър Спасов, Иван Попов, Янко Гъров, Емил Манджаров и Бончук Андонов. Книгата съдържа 3 раздела: І-ва част: включва "прашинки" от историята на олимпийското движение, летни и зимни Олимпийски игри и плакати, ІІ-ра част: България на световната спортна сцена и ІІІ-та част: цифри и факти.

В раздел І са публикувани снимки на всички български медалисти от Олимпийски игри, като за шампионите са поместени и кратки визитни картички. Отпечатани са всички олимпийски плакати както и кратки текстове за всяка олимпиада. В раздел ІІ са представени със снимки и кратка визитка всички български световни шампиони и носители на световни купи, които не влизат в първия раздел от книгата, както и други именити български спортисти, които са вълнували със своите постижения широката общественост у нас. В раздел ІІІ са публикувани всички резултати от участия на наши спортисти: медалисти както от олимпиади, така и от световни и европейски състезания.


 
Всички права запазени.
©2007Copyright. All rights reserved.