Емил Манджаров и неговият "Старт"

Автор: Петър Хаджийски*


В редакцията на илюстрован спортен седмичник "Старт", където работи Емил Манджаров, всички го считат за най-добрия фотограф на изданието. И това не е само сантиментално признание за един човек, съосновател на първия (и за сега) единствен наш вестник от този тип, в който фотоилюстрацията - и като теория, и като съдържание - е поне половината от страниците му. Емил наистина израстна и се утвърди заедно с утвърждаването на "Старт", спомогна за избистряне на облика му и сам оформи своя облик на фотожурналист.

сп. "Българско фото" 1

И сега, 40-годишен, след повече от десетилетие по стадиони и зали с пръст на спусъка, може да се каже, че е научил безпогрешно да улавя мига, който фокусира цялата драматичност и възвишеност на спортния живот. Самият спорт, със своите сблъсъци на сила срещу сила, на воля срещу воля, на майсторство срещу майсторство, предлага на фотожурналистите извъредно богати възможности за изява. Но това съвсем не значи, че благодатната тема сама по себе си прави майстора.

сп. "Българско фото" 2

Не случайно, мнозина добри фоторепортьори не успяват в спортната тема, защото умението да се снима не е подкрепено с познания върху спецификата на спорта, с характера и игровия почерк на спортиста. Но Емил Манджаров, който отлично владее техниката на снимане и тайните на фотографския процес (защото е извървял необходимия, но често прескачан път през всички нива на фотографията - от лаборант до фотограф-художник), познава и секретите на спорта, и личностите на нашите големи спортисти.

сп. "Българско фото" 3

За това неговите кадри не са просто илюстрация на състезанието, а психологически портрети на героите му. За негово щастие, работата му в "Старт" е свързана пряко с проявите на нашите най-успешни спортове: вдигане на тежести и художествена гимнастика, а това пък се превръща в щастие за българския спорт, летописец на чийто най-ярки победи е именно Емил Манджаров. Почеркът му вече е така избистрен, че дори любителят и в гръб познава, че щангата вдига Янко Русев, а не Благой Благоев, че играе Диляна Георгиева, а не Лили Игнатова.

сп. "Българско фото" 4

А ценителите на хубавата снимка без рискове могат да назоват автора на публикуваните фотографии и без традиционния подпис "снимки: Емил Манджаров". Когато снимките на Емил Манджаров са стигнали вече до спортния читател, когато най-ярките от тях са донесли на автора си множество авторитетни награди от най-големите наши и чуждестранни фотографски изложби, биеналета и конкурси, може да се помисли, че удовлетворението на Емил Манджаров е пълно, че той е в рядка хармония в така наречената творческа възраст и занапред му остава само да поддържа достигнатото високо професионално равнище.

сп. "Българско фото" 5

Ала тъкмо застоят и спокойствието са чужди на фоторепортьора, защото самата му професия пулсира с пулса на живота, а пък работата му в периодично издание като "Старт" го заставя даже да спи с пръст на спусъка. В известен смисъл, тази работа "на конвейр" може да парира творческите търсения в други, считани за "по-висши" жанрове на художествената фотография.

Но Емил Манджаров не се примирява, когато други, а не художествени съображения, определят избора на една снимка и войнстващо роптае срещу нашите, все пак, средни вестникарски изисквания, диктувани често от хора без особено виждане и без задълбочено разбиране на същността на фотоилюстрацията. Непримирим е, когато лошият печат убива идеята и стойността на снимката и мечтае за деня, когато всичко в нашата фотография и полиграфия ще подпомага стремежите и възможностите на твореца да реализира напълно художественото и лаборантското си майсторство...

сп. "Българско фото" 6

Всички знаем, че например сегашните технически условия далеч не са най-добрите. Но те не убиват, а стимулират стремежа към съвършенство на Емил Манджаров и в тази негова борба за по-добър вкус и повече професионализъм е залогът за бъдещото му собствено развитие и голямата му заслуга към прогреса на динамичното поприще, на което съзнателно, целенасочено и безвъзвратно се е посветил.


* Списание "Българско фото", бр. 8/1984 г., в рубриката "Профили", стр. 17-22, с представени 12 избрани снимки от архива на Емил Манджаров.
стр. 1 2
 
Всички права запазени.
©2007Copyright. All rights reserved.