Победи на красотата

Книгата - албум "Победи на красотата" е издадена през месец август 1985 година от Държавно издателство "Медицина и физкултура" - гр. София. Авторите Маргарита Рангелова* и Емил Манджаров проследяват многобройните победи на българската художествена гимнастика с кратък текст и богата илюстрация. Публикувани са над 230 авторски цветни и черно-бели снимки. Книгата е отпечатана в Държавна печатница "Георги Димитров", тираж 11116 бройки, формат 70х100/12, обем 140 страници, в луксозна подвързия с твърди корици и допълнителна цветна обложка.

Победи на красотата

В книгата се проследява израстването на две поколения треньори и състезателки, донесли много слава на родния спорт. Хиляди зрители от препълнени зали в Копенхаген, Варна, Хавана, Ротердам, Мюнхен, Ставангер, Белград, Страсбург са ставали на крака за да слушат българския химн, да приветстват победата на някое българско момиче. Авторите се опитват да минат отново по тези пътища, да си припомнят шампионките и подгласничките, да покажат някои позабравени вече снимки, както и най-новите, последните, на момичетата, които тепърва ще побеждават.

"Тя пристига, застава неподвижно край уреда, концентрира се. Първата нота. Гимнастичката се събужда, вибрира, скача, върти се, разгръща се, събира се, хваща, лети, електризира, излъчва, експлодира. Последна нота. Аплодисменти. Триумф. Усмивка и поклон за публиката, която вика от възторг на фона на знамето в бяло, зелено и червено. Таблото е в очакване. Светват цифрите. Три по 10. България - това е съвършенството в този свят".

Това е най-краткият репортаж, написан за Световното първенство в Страсбург. Френският журналист Вендлинг не е споменал нито едно име. Някои, когато го четат, казват, че то се отнасяло за Анелия Раленкова, други твърдят, че така е видял Диляна Георгиева. Почитателите на Лили Игнатова у нас казват, че това, разбира се, е за Лили. Сигурно е и за трите. Така Вендлинг е видял българката.

Ето и някои отзиви от българската и световната преса по повод представянето на българските гимнастички на Световното първенство в Страсбург: "От началото до края - триумф на българките"; "Четири дни феерия и грация"; "Българският химн стана лайтмотивът в зала "Ренюс"; "Българките разказаха своя урок по гимнастика на света"; "Колко много злато! Българският монопол над медалите"; "Когато българките се коронясваха в Страсбург"; "Салюти от браво за Лили Игнатова"; "Публиката бе в краката на Анелия Раленкова"; "Каскади от аплодисменти за Диляна Георгиева"; "Шестте балканджийки на Нешка Робева като че нямаха ни обръчи, ни въженца в ръцете, а по-скоро продължения на техните тела, на техните души, които даваха живот на уредите...".


* Съавторката Маргарита Рангелова е известна спортна журналистка работила във вестниците "Народен спорт" и "Старт" - от основаването на вестника до края на живота си. От съвместната и работа с Емил Манджаров са останали много книги и издания, както и стотици публикации в печата за този период.
 
Всички права запазени.
©2007Copyright. All rights reserved.