България на Олимпийските игри Атина 1896-2004

Това заглавие излезе от печат през месец юни 2004 г. Представлява луксозна книга-албум с паралелни текстове на български и английски език, обем 208 стр. и повече от 300 черно-бели и цветни снимки. Съставители и автори са Богдан Стефанов Николай Недков и Емил Манджаров, а издатели са фирмите "Старт Фотопрес" ЕООД и "Едем 21" ООД. Съдържанието включва представянето на всички български олимпийски медалисти със снимки, а олимпийските шампиони и с кратка визитна картичка. Включен е и кратък текст за всички летни и зимни Олимпийски игри, както и "прашинки" от тяхната история. Всичко в изданието е под знака на започващите тогава Олимпийски игри в Атина.

България на Олимпийските игри Атина 1896-2004

Държавна агенция за младежта и спорта - ДАМС (тогава министерство) изкупи чрез държавна поръчка почти целия тираж и използва книгата като представително издание за нуждите на българската страна по време на Олимпийските игри в Атина. Подобно на предходната книга "Големите звезди на българския спорт в едно хилядолетие", и това издание не успя да достигне до българския книжен пазар - до българския читател, до българския почитател на спортна литература. Още от края на 2004 г. целият тираж на двете книги е изчерпан и днес те могат да се срещнат само в някои от по-големите библиотеки в страната.

Още малко информация за тази книга. Отпечатана е в печатницата на Издателска къща "Фатум" ООД на печатна машина "HAIDELBERG Speedmaster SM 74-6РЗ" с 6 печатни секции, използвани са мастила "К+Е" и хартия "Euro Art" с гарантирани качества и произведени в Германия. Книгата е изпълнена с подвързия №4 - шита с конец и твърда корица. Дизайна е на Стефан Енев от "Фатум" ООД, а предпечата е осъществен в студио "Старт" с редактор Николай Рангелов. Преводачи - Димитър Вавов и Светослав Георгиев. Огромна помощ при съставянето на изданието оказаха и консултантите по История на олимпийското движение в България: Веска Георгиева - завеждащ библиотека и архив на БОК, Катя Иванова - директор на Музея на спорта в гр. София и Юлия Михайлова - уредник в същия музей.

Както в тази книга-албум, така и в предходната, а и в бъдещата книга основната идея е да се направи златен албум, който да съхрани във вечната си памет легендарните победи и легендарните спортисти в дълголетната история на българския спорт. Подобно на семейните албуми които пазят родовата памет и спомените от миналото - да оставим нещо за поколенията, за да може светът да просъществува. Всъщност точно тези спортисти имат най-голям принос за световната слава на България.


 
Всички права запазени.
©2007Copyright. All rights reserved.